PočetakSadašnjost → 2010-03-05_sr

Otvoreno pismo poslanicima Skupštine Republike Srbije

[J. J. Guskova]
Autor: J. J. Guskova 2010 g.

Opublikovano:Samo na www.guskova.info

Verzija na ruskom:http://www.guskova.info/now/2010-03-05_ru.html


Poštovani poslanici Skupštine Republike Srbije!

Centar za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za Slavistiku Ruske Akademije Nauka vam se obraća u vezi sa pitanjem osude zločina u Srebrenici.

Danas je problem Srebrenice postao predmet političke špekulacije, u koju uvlače Srbe, iako se pojavljuje sve više podataka da je Srebrenica isplanirana i dobro izvedena operacija zapadnih specijalnih službi. Laž o Srebrenici se širi po svetu ogromnom brzinom i boriti se sa njom postaje sve teže. Muslimansku verziju žrtava niko i ne pokušava da proveri, svi je prihvataju kao aksiom. Ipak, podaci o broju žrtava nisu potvrđeni činjenicama, slika događaja u julu 1995. godine ostaje nejasna, podaci protivrečni, a mnoge optužbe — izmišljene.

Mi smo u Institutu organizovali međunarodnu konferenciju posvećenu Srebrenici. U radu konferencije su učestvovali više od 30 naučnika iz raznih zemalja. Prvi put su pravnici, istoričari, patologoanalitičari, demografi i istraživači iz drugih oblasti analizirali mnoge podatke, pronašli mnoge protivrečnosti u zvaničnoj verziji, prikazali su novu metodiku istraživanja broja žrtava. Svi događaji su stavljeni u istorijski kontekst, otvoreni su novi aspekti događaja koji menjaju opštu sliku dešavanja. To je dalo mogućnost da se drugačije gleda na problem Srebrenice i da se počne sa preispitivanjem oficijalne verzije.

Po nama, žuriti sa priznanjem svoje krivice i sa izvinjenjem ne treba sve do tada dok sve okolnosti vezane za događaje u Srebrenici ne budu razjašnjene i ne postanu opšte dobro javnosti. Inače će to biti težak teret i optužba na plećima celog srpskog naroda, postaće potvrda verzije natovaca o krivici Srba za sve što se događalo na Balkanu 90-ih godina i opravdanje za bombardovanje 1999. godine.

Nama se čini, da je sada glavni zadatak ispitati taj složeni period iz rata u Bosni i Hercegovini, proveriti sve činjenice, pokazati nove podatke, dati nauci, medicini i pravnoj ekspertizi sve obajavljene činjenice, sprovesti analizu dokumenata, obelodaniti uzročno-posledičnu vezu sa prethodnim događajima vezanim za uništavanje srpskog življa i dati svetu pravednu sliku događaja u Srebrenici. Još su živi svedoci, učesnici tih događaja, progovorili su holandski mirotvorci, objavljuju svoja istraživanja naučnici, između ostalog i na Zapadu. Ne treba srpski narod da snosi odgovornost za to što nije uradio. Ne treba rukovodstvo beskonačno da se izvinjava, ponižava, podrivajući tako samopoštovanje naroda. Posle toga, sutra niko neće poći da brani Otadžbinu, neće štititi svoju zemlju i boriti se za njenu nezavisnost.

Centar za izučavanje savremene balkanske krize Instituta Slavjanovedenija RAN je spreman da ujedini snage sa srpskim naučnicima i naučnicima iz drugih zemalja da se prouči slučaj „Srebrenica”.

____
Jelena Guskova, Doktor istorijskih nauka
Rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta Slavjanovedenija RAN
3.5.2010. g.

Copyright © 1972–2018 www.guskova.info
Autorska prava su zaštićena.