ПочетакСадашњост → 2010-03-05_sr

Отворено писмо посланицима Скупштине Републике Србије

[Ј. Ј. Гускова]
Аутор: Ј. Ј. Гускова 2010 г.

Опубликовано: Само на www.guskova.info

Верзија на руском: http://www.guskova.info/now/2010-03-05_ru.html


Поштовани посланици Скупштине Републике Србије!

Центар за изучавање савремене балканске кризе Института за Славистику Руске Академије Наука вам се обраћа у вези са питањем осуде злочина у Сребреници.

Данас је проблем Сребренице постао предмет политичке шпекулације, у коју увлаче Србе, иако се појављује све више података да је Сребреница испланирана и добро изведена операција западних специјалних служби. Лаж о Сребреници се шири по свету огромном брзином и борити се са њом постаје све теже. Муслиманску верзију жртава нико и не покушава да провери, сви је прихватају као аксиом. Ипак, подаци о броју жртава нису потврђени чињеницама, слика догађаја у јулу 1995. године остаје нејасна, подаци противречни, а многе оптужбе — измишљене.

Ми смо у Институту организовали међународну конференцију посвећену Сребреници. У раду конференције су учествовали више од 30 научника из разних земаља. Први пут су правници, историчари, патологоаналитичари, демографи и истраживачи из других области анализирали многе податке, пронашли многе противречности у званичној верзији, приказали су нову методику истраживања броја жртава. Сви догађаји су стављени у историјски контекст, отворени су нови аспекти догађаја који мењају општу слику дешавања. То је дало могућност да се другачије гледа на проблем Сребренице и да се почне са преиспитивањем официјалне верзије.

По нама, журити са признањем своје кривице и са извињењем не треба све до тада док све околности везане за догађаје у Сребреници не буду разјашњене и не постану опште добро јавности. Иначе ће то бити тежак терет и оптужба на плећима целог српског народа, постаће потврда верзије натоваца о кривици Срба за све што се догађало на Балкану 90-их година и оправдање за бомбардовање 1999. године.

Нама се чини, да је сада главни задатак испитати тај сложени период из рата у Босни и Херцеговини, проверити све чињенице, показати нове податке, дати науци, медицини и правној експертизи све обајављене чињенице, спровести анализу докумената, обелоданити узрочно-последичну везу са претходним догађајима везаним за уништавање српског живља и дати свету праведну слику догађаја у Сребреници. Још су живи сведоци, учесници тих догађаја, проговорили су холандски миротворци, објављују своја истраживања научници, између осталог и на Западу. Не треба српски народ да сноси одговорност за то што није урадио. Не треба руководство бесконачно да се извињава, понижава, подривајући тако самопоштовање народа. После тога, сутра нико неће поћи да брани Отаџбину, неће штитити своју земљу и борити се за њену независност.

Центар за изучавање савремене балканске кризе Института Славјановеденија РАН је спреман да уједини снаге са српским научницима и научницима из других земаља да се проучи случај „Сребреница”.

____
Јелена Гускова, Доктор историјских наука
Руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института Славјановеденија РАН
3.5.2010. г.

Copyright © 1972–2018 www.guskova.info
Ауторска права су заштићена.